Valse Facebook Ads: wat gebeurt er als je doorklikt?

Valse Facebook Ads: wat gebeurt er als je doorklikt?Nepadvertenties op sociale media waarin BV’s zeggen rijk te zijn geworden met bitcoins. Het is oplichting. Wij testen het uit zodat jij het niet hoeft te doen.

Voor Tim, Amra en Fabienne het goed en wel weten, komen ze terecht in een wereldwijd netwerk van valstrikken, oplichters en allerlei bedrijfjes die elkaar hand- en spandiensten leveren. Het is een internationale miljardenbusiness die bijna onmogelijk op te rollen valt.

De Economische Inspectie ontving de eerste helft van dit jaar 1.657 meldingen over oplichting met digitale munten: een stijging van 46 procent ten opzichte van 2018. VRT NWS dook in de wereld erachter.

Let dus op met websites die beloven je snel rijk te maken, zeker als je ze zelf niet kunt contacteren, ze geen fysiek adres hebben en ze je snel en dwingend aanmanen geld te storten.

“Ik heb hier echt niets mee te maken”, benadrukt de komiek Philippe Geubels als we hem erover aanspreken. “Ik krijg bijna dagelijks mails van mensen die me om uitleg vragen of vertellen dat ze zijn opgelicht. Ik weet niet wie mijn foto misbruikt. Ik heb een klacht ingediend, maar sta ook machteloos.”

Meer van deze video’s zien? Abonneer je hier: https://www.youtube.com/vrtnws

Reportage door:
Tim Verheyden
Amra Dorjbayar
Fabienne Meijer

Video door:
Brecht Apers
Thijs De Wachter
Nathalie Willio
Filip Kindts

VRT NWS artikel :
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/04/wij-klikten-op-de-nepadvertenties-met-philippe-geubbels-en-kwame/

source

Related posts

15 Thoughts to “Valse Facebook Ads: wat gebeurt er als je doorklikt?”

 1. Maar hoe kom je nu aan de echte bitcoint en hoe verwissel je hem weer in echt geld

 2. Ik ben blij dat de VRT hier wat licht op schijnt. Het is niet echt 'nieuw nieuws' dit soort scams zijn er al jaren. Ik hoop dat mensen wat beter nadenken over dit soort dingen. Er zijn een paar gouden regels op het internet.

  – NOOIT UW COMPUTER LATEN OVERNEMEN
  – 'Snel geld verdienen online' bestaat niet
  – Vraag altijd eerst aan naasten als je twijfels hebt en vertrouw mensen online niet zomaar

  Ik hoop dat de VRT dit nu niet laat liggen.

 3. Wie zit er nu nog op Facebook, of social media in het algemeen? Je weet nu toch dat al de rotzooi van de mensheid op internet belandt. Social media is de intellectuele vuilbak van de wereld.

 4. Naïviteit kan je alleen maar weren met een goede kritische opvoeding. De meeste mensen hebben deze niet gehad.
  Als je in de scam trapt, is het jouw eigen naïve fout. Aan de andere kant, de naïviteit van mensen misbruiken is ook een misdaad.

 5. Bitcoin propaganda, waarschijnlijk opgesteld om deze soort situaties te creeeren, om zo bitcoin aan te vallen. Laat u zich hier zeker niet aan vangen. De angst naar de opkomende Bitcoin ligt vooral bij de rijken ;).

 6. Ik heb nog nooit zo'n advertentie gezien op Facebook. Ik gebruik dan ook FB purity. Houdt alle reclame tegen.

 7. "Wij gaan onderzoeken wie er achter zit"
  12 minuten later "We weten nog steeds niet wie er achter zit"

 8. Hoe dom kan je zijn he mensen? Ik begrijp dat niet dat is toch allemaal te mooi om waar te zijn he .

 9. Confronteer Facebook hier eens mee. Dat zou ik willen zien. Het probleem is dat zij geen screening van advertenties hebben. Dat was al het probleem met de beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en dat is hier hetzelfde probleem. Hun model laat niet toe om elke advertentie door een mens te laten screenen en hun AI laat de wensen over. Dat is gevaarlijk.

 10. Ook op youtube de laatste tijd veel advertenties over hoe snel veel geld verdienen. Het wordt dan verteld door 20 jarige gastjes met zoveel mogelijk luxe om zich heen. Ik vind niet direct waar ik dit kan rapporteren aan YouTube.

 11. Heeft de Geubels al klacht ingediend bij de politie?

 12. Hoe kan het dat deze berichten ontzettend veel gereport worden en toch zo'n lange tijd te vinden zijn op facebook. Dat vraag ik me vooral af.

Leave a Comment